Vanliga frågor och svar

Hur ansöker jag om körkortstillstånd?

Genom att besöka transportstyrelsen.se väljer du rubriken ”e-tjänster och blanketter” och sedan vidare till ”ansökan om körkortstillstånd” Du kommer här att få fylla i en hälsodeklaration samt få komplettera med ett syntest.

Var kan jag göra mitt syntest?

Syntest kan göras hos en valfri optiker. Fråga även personalen om dem skickar direkt elektroniskt till transportstyrelsen, då det är möjligt.

Hur går jag tillväga om jag vill köra privat?

För att få lov att köra privat ska både handledare och elev först och främst gå på en introduktionsutbildning/handledarkurs och därefter ansöka om ett handledarskap. Denna ansökan görs på transportstyrelsen under rubriken ”Handledare”.

Hur anmäler jag mig till handledarkursen?

Handledarkursen anordnas av oss på Arenastadens Trafikskola och bokning görs via vår hemsida på vår e-handel under rubriken kurser. Där väljer du antalet på deltagare (handledare + elev) samt betalning på 390:- /person görs i samband med bokningen.

Jag vill skriva in mig hos er, hur gör jag?

Inskrivning kan göras på plats i vårt kontor men även via vår hemsida under rubriken Inskrivning.

Får jag lov att ha med mig någon i bilen när jag övningskör hos er?

Inte vid första körtillfället men vid planering så får din privata handledare självklart vara med.

Hur bokar jag in en intensivutbildning?

Första gången du bokar in dig på en körlektion kommer läraren att göra en utvärdering på din körning och stämma av vart i din körning du befinner dig i dagsläget. Därefter kommer ni tillsammans att göra en planering som passar just dig och ha en fortsatt kommunikation efterhand som du utvecklas i din körning.

När kan jag boka halkbana via er?

Halkan bokas först in när din lärare har gett dig klartecken. Du ska ha uppfyllt en del moment innan den bokas då du kommer att sitta själv i bilen under halkan och måste därför kunna manövrera bilen själv.

Vilka tider på dygnet kan man köra?

Du kan köra från kl 07.00 och den sista lektionen startar kl 18.20 beroende på vilken lärare du bokar dig med. Observera att detta är vårt schema i dagsläget och att förändringar kan komma att ske.

För er som endast kan köra sena eftermiddagar/kvällar och helger uppmanar vi er att vara ute i god tid, ca 4-5 veckor innan ni vill börja köra eftersom detta är väldigt efterfrågade tider.

Kontakta ett av våra kontor för mer information om körtider på 08 -27 20 30

Vilka bilar kör ni med?

Volkswagen T-cross 2021 årsmodeller (automat samt manuell bil finns tillgängligt)

Vad händer om jag avbokar min körlektion, risketta, halkkörning eller kurs försent?

Om du avbokar försent kommer du att bli debiterad för lektionens/kursens värde. Avbokning för vanliga körlektioner är senast helgfri vardagen innan kl 13. Avbokning för riskutbildningar och kurser är senast 2 helgfria vardagar innan stängning.

Vad händer om jag blir akut sjuk och inte kan komma på min lektion eller kurs?

Om du blir akut sjuk ska ett sjukintyg/intyg från chef, skola eller läkare/vårdcentral uppvisas inom senast en vecka från det faktiska datumet du var sjuk och därmed undviker du att bli debiterad för lektionen.

Vad innebär riskutbildningarna?

Riskutbildningar är obligatoriska moment som du som körkortstagare måste genomföra för att kunna slutföra din utbildning. Dem består av en teoretisk kurs samt en praktisk. Den teoretiska kursen (riskettan) är på 3 timmar och kräver inga förkunskaper utan är ett förberedande moment inför din körning. Den praktiska (risktvåan) även kallad halkkörning är en övning där du ensam manövrerar bilen och följer de direktiv som ges på Bulltoftabanan.

Hur vet jag att mina riskutbildningar är giltiga?

Riskutbildningarna är giltiga i 5 år från genomfört datum och genom att kontakta transportstyrelsen på 0771-81 81 81 kan du få giltighetstiden för båda utbildningarna bekräftade om du är osäker.

Vilka fler avgifter tillkommer utöver trafikskolans?

Statliga avgifter till trafikverket tillkommer för både teoriprovet samt körprovet. Observera att förändringar på avgifterna kan ske och då hänvisar vi er till www.trafikverket.se.

Teoriprov B, A, BE ( 325:- ) Körprov personbil ( 800:-)

Jag har ett utländskt körkort men vill nu omvandla det till ett svenskt. Hur går jag tillväga?

Först och främst bör du kolla upp hur länge ditt körkort är giltigt att köra med i Sverige. När kortet inte är giltigt längre ska du ansöka om körkortstillstånd samt genomföra båda riskutbildningarna, riskettan (teoretisk) och risktvåan (halkkörning). Därefter kan du bokas in på teoriprov samt körprov på trafikverket.

Mer detaljerad information om utländska körkort hittar du på transportstyrelsen.se

Hur fungerar e-handeln?

Genom e-handeln kan du lätt göra betalningar, köpa paket och smidigt ta del av våra erbjudanden. Du betalar med ditt bank- eller kreditkort. Du kan även boka in dig på befintliga kurser.

Kan jag som elev göra framtida betalningar på e-handeln?

Framtida betalningar på e-handeln kan du som elev göra genom att antingen köpa den artikeln det avser specifikt under rubriken ”produkter” eller så kan du ladda ett valfritt belopp på ditt elevsaldo under rubriken ”saldo”.

Viktiga länkar
Transportstyrelsen
Trafikverket
Bromma Halkbana
Gillinge